Gebruik in het buitenland

Wanneer je in het buitenland verblijft, bijvoorbeeld voor vakantie, wil je uiteraard ook bereikbaar kunnen blijven. Je hebt echter geen zin in torenhoge rekeningen. Gelukkig zijn de kosten voor bellen, sms’en en internetten in en naar het buitenland de laatste jaren aanzienlijk gedaald. Toch is het verstandig om van te voren goed op de hoogte te zijn van deze kosten, zo kun je zelf bepalen of het voordeliger is om bijvoorbeeld een buitenlandbundel aan te schaffen.

 

Roaming

Wanneer je in het buitenland gebruik maakt van je mobiele telefoon, heb je naast de kosten van je eigen provider ook te maken met de kosten voor het gebruik van het buitenlandse netwerk, de zogenaamde roamingkosten. De buitenlandse provider stuurt de gemaakte kosten door naar je eigen (Nederlandse) provider, zodat deze op je maandelijkse factuur komen te staan.

Wanneer je wilt internetten in het buitenland, moet je ervoor zorgen dat dataroaming aanstaat. Bijvoorbeeld op Android-toestellen staat dit standaard uitgevinkt in de instellingen.

 

Maximumtarieven in de Europese Unie

De Europese Unie heeft de afgelopen jaren afspraken tussen lidstaten gemaakt om de tarieven voor roaming te verlagen, zodat je ook in het buitenland op een verantwoorde wijze gebruik kunt maken van je mobiele telefoon.  

 

Maximumtarieven in de EU voor bellen, sms’en en mobiel internet (exclusief btw):

 

 

Huidige tarieven (01-07-2013)

Nieuwe tarieven (per 01-07-2014)

Bellen

€0,24/min

€0,19/min

Gebeld worden

€0,07/min

€0,05/min

Sms’en

€0,08/sms

€0,06/min

Mobiel internet

€0,45/MB

€0,20/MB

 

Deze tarieven gelden voor de volgende landen: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Vaak worden deze landen door de providers als ‘zone 1’ aangeduid, echter kan de exacte samenstelling verschillen per provider. Het is verstandig om hiernaar te informeren bij je provider of in onze winkel.

 

Zones en bundels

De meeste providers hebben landen ingedeeld in verschillende zones met daarbij horende prijzen. Zo is er een zone met EU-landen, een zone met de overige Europese landen + nog enkele landen er buiten en een zone met de rest van de landen. Deze samenstelling kan per provider verschillen, informeer je daarom goed vóór vertrek. Meestal ontvang je van je eigen provider ook nog een sms’je wanneer je over de grens bent, met daarin de prijzen per minuut, sms of MB.

 

Daarnaast bieden de meeste providers speciale bundels aan om voordelig te kunnen bellen, sms’en en/of te kunnen internetten op je telefoon in het buitenland. Deze kunnen aangevraagd worden bij de bestelling van je abonnement of wanneer je binnenkort van plan bent om naar het buitenland te gaan. 

 

Wereldwijde datalimiet

Daarnaast heeft de Europese Unie een maximale datalimiet voor mobiel internet in het buitenland verplicht gesteld. Deze limiet bedraagt €50 (exclusief btw) per kalendermaand en geldt wereldwijd.  Voor Nederlandse klanten betekent dit dat deze limiet op toepassing is voor alle landen buiten Nederland. Wanneer je 80% hiervan hebt verbruikt, dan ontvang je van je eigen provider een waarschuwings-sms. Heb je 100% hiervan verbruikt, dan kun je geen gebruik meer maken van mobiel internet. Indien je de blokkade wilt opheffen, dan moet je een sms naar je provider sturen, zodat je weer kunt internetten.

 

Zet automatisch updaten en synchroniseren uit

Als je gebruik wilt maken van mobiel internet in het buitenland, is het verstandig om automatische updates en synchronisatie van o.a. Facebook, Twitter en e-mail uit te zetten of te beperken. Hierdoor verbruik je minder data en kun je geld besparen. Voor hulp kun je altijd terecht bij de Telecombinatie winkel.