AirPods Pro versus AirPods; de belangrijkste verschillen

AirPods Pro versus AirPods; de belangrijkste verschillen

Eerder deze maand onthulde Apple alweer de derde generatie van hun razend populaire AirPods: de AirPods Pro. Deze prachtige oortjes in karakteristiek wit, hebben een gloednieuw design en enkele andere mooie features ten opzichte van voorgangers AirPods en AirPods 2. Hoogste tijd om de grootste veranderingen uit te lichten.  

Vernieuwd design

Wat direct opvalt is natuurlijk het design van de nieuwe AirPods. Want waar de eerdere twee generaties een universele pasvorm hebben van hard plastic, hebben de AirPods Pro een in-ear vorm met siliconen uiteindes in drie maten: small, medium en large. De oortjes vormen zich daarmee comfortabel naar je oor, blijven extra goed zitten en sluiten je gehoorgang beter af van omgevingsgeluid. Een andere in het oog springende verandering zijn de kortere steeltjes. Omdat de accu in het nieuwe ontwerp is verplaatst van de steel naar het luidsprekergedeelte, zijn de steeltjes op de AirPods Pro bijna een centimeter korter dan die van zijn voorgangers.

Actieve ruisonderdrukking en Transparency Mode

En dan naar de voornaamste veranderingen aan de binnenkant. Beginnende met een mooie nieuwe feature: de actieve ruisonderdrukking waarmee omgevingsgeluid wordt weggefilterd en jij ongestoord geniet van je muziek. Apple heeft aan de AirPods Pro twee microfoons toegevoegd die 200 keer per seconde het omgevingsgeluid controleren en op basis hiervan een zogenaamd anti-geluid produceren. Hiermee wordt het geluid van buitenaf als het ware opgeheven. Daarnaast bieden de AirPods Pro ook een Transparency Mode, waarmee omgevingsgeluiden nog wel zijn te horen, zonder dat je inlevert op audiokwaliteit. Wel zo makkelijk op de werkvloer en in het verkeer.

Adaptive EQ

Ook heeft Apple de audiokwaliteit verbeterd door de AirPods Pro te voorzien van een nieuwe audiotechniek: Adaptive EQ. Met Adaptive EQ passen jouw AirPods Pro de klank van het geluid aan op basis van de vorm van jouw oor. Dit komt vooral de lage- en middentonen ten goede en zorgt voor een warmer geluid en een betere verstaanbaarheid bij radio en podcasts.

Accuduur

Al deze nieuwe technieken leiden ertoe dat de AirPods Pro iets minder lang meegaan dan de AirPods 1 en 2. Een halfuur wel te verstaan. Waar de eerdere AirPods nog vijf uur meegaan, luister je met AirPods Pro met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld, viereneenhalf uur naar muziek. Qua gesprekstijd doen de AirPods Pro het dan wel weer beter: drieëneenhalf uur tegenover drie uur bij de AirPods 2 en twee uur bij de AirPods 1. Wanneer je de oortjes altijd netjes in de oplaadcase bewaart, zal je overigens niet snel met een lege accu komen te zitten: het oplaaddoosje heeft genoeg energie om je AirPods nog drie keer volledig op te laden.

Conclusie: AirPods versus AirPods Pro

De AirPods Pro zijn mooie oortjes, zonder twijfel de beste van de drie generaties. Met een betere pasvorm, actieve ruisonderdrukking en beter geluid vanwege de Adaptive EQ, is dat simpelweg niet te ontkennen. Wel is het zo dat het prijskaartje aanzienlijk hoger is dan van de oudere modellen en betaal je tot wel €100,- meer. Of dat het waard is, is geheel jouw keuze. Ons advies: bekijk ze zelf bij jouw winkel in de buurt en laat je er alles over vertellen.

Bekijk hieronder de belangrijkste specificaties van de drie modellen.

AirPods Pro versus AirPods; de belangrijkste verschillen