Slechte WiFi? Een Mesh netwerk is dé oplossing!

Bijna iedereen heeft tegenwoordig thuis draadloos internet. Vaak werkt de internetverbinding naar behoren als je in de buurt van het modem bent, maar hoe verder je hier vandaan bent hoe zwakker het WiFi signaal wordt en hoe langzamer de internetverbinding. Er zijn altijd wel plekken in en rondom huis waar je WiFi dekking problemen ervaart, bijvoorbeeld op de slaapkamer, zolder of in de tuin. Nu kun je natuurlijk een WiFi versterker gebruiken maar dat biedt vaak géén volledig gebruiksgemak en een optimale WiFi ervaring in huis.

Wil je overal in huis goed WiFi bereik hebben? Dan is een WiFi Mesh netwerk een uitstekende oplossing. Een Mesh netwerk bestaat uit verschillende WiFi punten die met elkaar samenwerken voor de beste dekking in huis, en zorgen ervoor dat je altijd verbonden bent met het beste WiFi punt. Je hoeft daarbij niet zelf te switchen van WiFi punt, dat gaat volledig automatisch. Het einde van het continue overschakelen van WiFi punt als je van beneden naar boven loopt in huis. Met de Mesh WiFi punten heb je overal in huis perfecte WiFi.

Een mesh-netwerk bij jou thuis

Bij Telecombinatie kun je voor altijd een geschikte TP-Link Mesh Wifi Deco vinden in verschillende prijsklassen. Met deze TP-Link Deco units ben je nooit meer op zoek naar goed bereik in huis. Weet je niet hoeveel TP-Link Deco units nodig zijn voor een volledige dekking bij jou in huis? Kom langs in één van onze winkels, onze experts adviseren je graag.

Bekijk hier het TP-Link Deco aanbod bij Telecombinatie.

Meer weten over de voordelen van een Mesh Wifi netwerk? Lees dan verder.

Waarom heb ik een zwak Wifi signaal?

Er zijn meerdere redenen waarom dit het geval kan zijn. Ten eerste zijn er fysieke obstakels zoals vloeren, muren en deuren in huis die het signaal tussen een apparaat en de router kunnen staan. Zeker als je in een nieuwbouw woning woont met veel metaal, beton of baksteen kan dit het WiFi signaal flink verstoren. Ook kan het zo zijn dat de afstand tussen de WiFi router simpelweg te groot is. Het lukt de WiFi router dan misschien nog wel om signaal naar de andere kant van de kamer te krijgen, maar boven op zolder is het Wifi signaal te zwak.

Hoe krijg ik een beter WiFi signaal?

Staat jouw WiFi modem of router in de hoek van het huis of in de meterkast geplaatst? Dit is niet de meest ideale plek, want een groot gedeelte van het WiFi signaal gaat hierdoor verloren omdat een WiFi signaal rondom uitgezonden wordt. Daarnaast zijn er in de meterkast vaak veel stoorzenders die het WiFi signaal verzwakken. Met een WiFi Mesh netwerk wordt het signaal naar verschillende WiFi punten in de buurt verstuurd die het signaal met elkaar laten overlappen, waardoor het signaal versterkt wordt en verbetert dit het WiFi bereik.

Hoeveel Mesh WiFi punten heb ik nodig?

Dat is afhankelijk van de grootte van de woning, hoeveel etages de woning heeft en of er veel stoorzenders in huis zijn die het signaal verzwakken. In de regel kun je er vanuit gaan dat je in een appartement met 2 Mesh WiFi punten voldoende WiFi dekking kunt creëren. Is de oppervlakte groter dan 100m2 dan zal je er al gauw minimaal 3 Wifi punten nodig hebben. Dit geldt ook voor een rijtjes woning met 2 of 3 etages. Daarnaast is het afhankelijk hoe de WiFi punten met elkaar communiceren, daarom is het belangrijk om vooraf een inventarisatie te doen. Onze WiFi experts in de winkel kunnen je hierbij helpen en op basis van de grootte van de woning en de karakteristieken van de woning een onafhankelijk en goed advies te geven. Nog niet genoeg dekking met de Wifi punten? Geen probleem je kunt eenvoudig met een extra Wifi punt uitbreiden.

Wifi-Mesh-Huis

WiFi Mesh installeren

Het instellen van een Mesh netwerk is eenvoudig maar het vergt wel enige kennis. Telecombinatie heeft alleen merken geselecteerd die gemakkelijk aan te sluiten zijn. Zo kun je 2 of 3 Wifi punten in een pakket kopen. Het installeren en koppelen van de WiFi punten gaat vervolgens heel eenvoudig. Per merk zal het installatieproces verschillen, maar in hoofdlijnen zijn de stappen als volgt voor drie WiFi punten:

  1. Sluit het hoofd WiFi punt aan op de router/modem van je internetprovider.
  2. Download de bijbehorende app op je smartphone en volg de stappen om het hoofd WiFi punt in te stellen.
  3. Plaats het volgende WiFi punten op een goede plek in huis, binnen het bereik van het hoofd Wifi punt.
  4. Daarna kunnen stuk voor stuk de overige WiFi punten koppelen met elkaar via de app. Zo ontstaat er 1 volledige dekkend WiFi netwerk in huis.

Het Mesh WiFi netwerk kiest automatisch de beste uitzend frequentie zodat deze het eenvoudigst door betonnen muren gaat en zo min mogelijk stoort op het WiFi signaal van bijvoorbeeld de buren. 

Kinderen veilig op internet

Een ander voordeel van een Mesh netwerk is dat je in de app er ouderlijk toezicht hebt. Je kunt instellen welke apparaten wel en geen gebruik mogen maken van de WiFi en apparaten prioriteren. Daarnaast kun je ook tijdslimieten op apparaten zetten om de tijd die kinderen op internet zitten te beperken. Tot slot kun je ook bepaalde websites blokkeren, zodat de kinderen deze niet kunnen bezoeken.

Verschil tussen een WiFi Mesh netwerk en een WiFi versterker

Een Mesh netwerk lijkt misschien erg op het gebruiken van een WiFi versterker. Er zijn echter grote verschillen tussen deze technieken. Een WiFi versterker vangt het WiFi signaal van de modem op, maakt vervolgens een apart netwerk aan en stuurt het signaal door. Doordat de WiFi versterker het signaal opvangt en doorstuurt gaat er veel snelheid verloren. Internet via een WiFi versterker is daardoor al twee keer zo langzaam als wanneer je naast de modem zou staan.

Een Mesh netwerk kent hetzelfde installatiegemak als een WiFi versterker, maar het verschil is dat je met een Mesh netwerk één dekkend WiFi netwerk creëert en niet losse netwerken, die ook weer op elkaar kunnen storen. Een ander voordeel van een Mesh netwerk, ten opzichte van een WiFi versterker, is dat er automatisch gewisseld wordt tussen de verschillende Wifi punten en het beste signaal wordt geselecteerd.

Ben je ervan overtuigd dat een Mesh WiFi netwerk in huis de oplossing is! Of wil je meer informatie ontvangen? Maak dan een afspraak bij jouw Telecombinatie winkel in de buurt en onze WiFi experts bekijken samen het aantal Wifi punten die nodig is voor jouw woon situatie.