De iPhone 11 Pro/Pro Max vs. de Samsung S10/S10+

Deze maand onthulde Apple drie nieuwe iPhones, met naast de iPhone 11, twee nieuwe flagships: de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max! Gedegen opvolgers van de iPhone Xs en Xs Max uit 2018, waar veel van verwacht wordt. Eerder dit jaar onthulde voornaamste-Apple-concurrent Samsung met de S10 en S10+ al hun nieuwe toestellen. Hoogste tijd dus voor een ouderwetse vergelijking om te kijken bij welk merk je dit jaar de meeste telefoon krijgt voor je geld. Laten we ze eens naast elkaar houden…

Het design; iPhone vs. Galaxy

Qua uiterlijk borduren beide telefoons duidelijk voort op hun voorgangers en is aan de ontwerpen in eerste oogopslag niet veel veranderd. De iPhone 11 Pro is van de voorkant gezien nagenoeg een kopie van de Xs en de S10 op zijn beurt van de S9, met als enige verschil dat de selfiecamera in het beeldscherm is verwerkt en in het geval van de S10+ een tweede camera aan de voorkant is toegevoegd. De keuze voor jouw ideale telefoon is daarmee gewoonweg een kwestie van smaak. Wel heeft de iPhone 11 Pro Max met 6,5 inch het grootste scherm van de vier toestellen, al is het maar 0,1 inch meer dan de S10+. Mogelijk heeft dit ook bijgedragen aan het feit dat het toestel, met 51 gram meer, aanzienlijk zwaarder is dan de S10+. Materiaalkeuze lijkt hierbij echter aannemelijker, aangezien zelfs de veel kleinere iPhone 11 Pro zwaarder is dan de S10+. Beide iPhones zijn daarmee zwaarder dan de Samsungs, iets dat als nadelig kan worden beschouwd, maar voor anderen mogelijk juist ook als prettig of solide wordt ervaren.

Draaien we de toestellen om, dan vallen in beide gevallen de camera’s op. Op de Samsung S10 en S10+ pronken 3 camera’s in een horizontale lijn in plaats van een op de S9 en twee onder elkaar op de S9+. Ook de iPhone doet er een camera bij: waar de Xs en Xs Max beide nog twee camera’s hadden, is ook op de iPhone 11 Pro’s een derde lens toegevoegd die samen met flitser en microfoon in een vierkante bult is verwerkt. Een serieuze designaanpassing in vergelijking tot de Xs dus.. 

De processor; A13 vs. Exynos 9820

Ook op het gebied van processors maken beide merken weer een flinke stap ten opzichte van hun voorgangers. Zo introduceerde Samsung dit jaar met de Exynos 9820, een zeer snelle processor: de snelste ooit gemaakt door Samsung. Maar net als vorig jaar wint Apple deze strijd. Want waar de A12 al supersnel was, is opvolger A13 Bionic maar liefst 20% sneller dan zijn voorganger en in staat meer dan een biljoen bewerkingen per seconde uit te voeren! De A13 is daarmee de snelste processor ooit in een smartphone. Duidelijk puntje van aandacht voor Samsung dus voor een eventuele volgende Galaxy. Naast snelheid is de A13 bovendien aanzienlijk efficiënter dan voorganger A12: tot wel 40% energiezuiniger! Dit resulteert in een batterijduur die tot wel 5 uur langer is dan de iPhone Xs en Xs Max!

Vier of vijf camera’s: nooit te veel van het goeie

Zoals gezegd hebben zowel Apple als Samsung flink geïnvesteerd in hun camera’s. Zo hebben de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max, als opvolgers van de Xs en Xs Max, drie lenzen in plaats van twee op de achterzijde. De toegevoegde derde camera is een groothoeklens die de ‘range’ van fotograferen verbreedt. Iets dat mistte bij de voorgangers. Daarnaast heeft ook de frontcamera een flinke upgrade gekregen: deze gaat van 7 MP op de Xs naar maar liefst 12 Mp op de 11 Pro en 11 Pro Max. Ook heeft Apple een flinke software-investering gedaan en onder andere een gloednieuwe nachtmodus ontwikkeld die ook in de schemer voor extra mooie foto’s moet zorgen.   

Op achterkant van de Samsung Galaxy S10 en S10+ vind je ook drie camera’s: een 12 megapixel hoofdlens, een 16 megapixel groothoeklens en een 12 megapixel zoomlens. De S10 heeft op de voorzijde een 10 MP selfiecamera die mooi is verwerkt in het Infinity-O Display, maar wel ook 2 MP minder is dan de selfiecamera op de 11 Pro’s. De Galaxy S10+ heeft tot slot de meeste camera’s van deze 4 toestellen, aangezien op de voorzijde een dubbele selfiecam pronkt. Met naast de 10 MP camera nog een extra 8 MP camera op de voorzijde, komt het totale aantal camera’s dus op maar liefst vijf stuks!

iPhone 11 Pro/Pro Max vs. S10/S10+; de conclusie

De iPhone 11 Pro en Pro Max vs. de Samsung S10 en S10+; stuk voor stuk zeer mooie toestellen die elkaar maar weinig ontlopen op het gebied van kwaliteit. Toegegeven, met de introductie van de A13 chip hebben de iPhones de snelste processor ooit, maar of de eindgebruiker het verschil echt merkt met de eveneens snelle S10/S10+ is maar de vraag. De echte Apple of Android fan heeft zijn keuze natuurlijk al lang gemaakt, maar voor de neutrale smartphonegebruiker kan het verschil in prijskaartje nog wel doorslaggevend zijn, aangezien de S10/S10+ toch al snel enkele honderden euro’s goedkoper zijn dan de iPhones. Wel is het zo dat dit adviesprijzen betreffen; in combinatie met een abonnement vallen deze prijzen veelal aanzienlijk lager uit.

De oplossing: probeer ze eens zelf en kom langs in de winkel bij jou in de buurt om je te laten adviseren. Hieronder een overzicht van alle specs op een rij.

De iPhone 11 Pro/Pro Max vs. de Samsung S10/S10+