De verschillen op een rij: iPhone 15 (Pro) vs iPhone 14 (Pro) vs iPhone 13 (Pro)

Op 12 september presenteerde Apple de gloednieuwe iPhone 15-serie: een indrukwekkende reeks toestellen, voorzien van de allernieuwste snufjes op het gebied van mobiele technologie. Wij hebben uitgezocht wat de verschillen nou precies zijn.

Hoe goed is de iPhone 15 (Pro) vergeleken met de iPhone 14 en de iPhone 13? Is een overstap naar het nieuwste van het nieuwste echt een must? Of past een voordeligere iPhone 14 of iPhone 13 misschien beter bij je? In dit artikel vind je alles over de iPhone 15: de opvolger van de iPhone 14 Pro en iPhone 13. We vergelijken ze op specificaties en op de verschillen onderling zodat je alvast een beeld hebt welke iPhone je nodig hebt.

Je kunt natuurlijk ook direct een afspraak maken bij jouw Telecombinatie in de buurt. Dan leggen we je alle verschillen tussen de modellen eenvoudig uit, zodat je goed geïnformeerd en op basis van jouw wensen de meest passende iPhone kunt kiezen. Altijd met een aanbieding op maat, zoals je van ons gewend bent. Ons team staat klaar om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, zodat je binnenkort kunt genieten van de perfecte iPhone voor jou!

Afsprakenplanner Telecombinatie

Design vergelijking: de verschillen tussen iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De designfilosofie van Apple blijft herkenbaar in de iPhone 15. De iPhone 15 geeft met subtiel afgeronde randen en een vlak schermglas wel een moderne draai aan het vertrouwde design ten opzichte van de iPhone 14 en iPhone 13 die qua vormgeving niet van elkaar verschillen. Hiermee is het design van de iPhone 15 en 15 Pro dus een verandering ten opzichte van de voorlopers.  

Zowel de iPhone 15 als de iPhone 15 Plus hebben een matte, glazen achterkant, waardoor vingerafdrukken tot het verleden behoren. Deze verfijning, voorheen voorbehouden aan Pro-modellen van de iPhone 14 en iPhone 13, wordt versterkt door de dunste schermranden ooit gezien op de iPhone Pro versie, waardoor het scherm bijna het gehele oppervlak bestrijkt.

In de iPhone 15 vervangt het Dynamic Island de iconische notch, zoals dat vorig jaar al gebeurde bij de iPhone 14 Pro. In het Dynamic Island kan subtiel informatie weergegeven worden over muziek die afgespeeld wordt of binnenkomende berichten. Tot slot: op de achterzijde van de iPhone 15 kleurt het camera eiland mee met de kleur van de behuizing. 

Kleurenvergelijking: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De iPhone stond vroeger vooral bekend om zijn karakteristieke, witte behuizing. De laatste jaren wordt iedere iPhone-serie uitgebracht in een reeks aantrekkelijke kleuren, zodat er altijd een kleur voor je bij zit. De nieuwe iPhone 15 en iPhone 15 Plus zijn verkrijgbaar in zwart, wit, geel, blauw, of roze. De iPhone 15 Pro en Pro Max zijn verkrijgbaar in naturel titanium, blauw titanium, wit titanium en zwart titanium. Hiermee is het kleurenpalet net anders dan bij de iPhone 14 en de iPhone 13-series. Bij de iPhone 15 ontbreken de donkergroene versies, die beide een groot succes waren bij de iPhone 13 Pro. Hiervoor in de plaats gekomen zijn de nieuwe kleuren van de Pro-variant. Welke iPhone je ook kiest, voor iedere serie geldt dat er genoeg te kiezen valt en je altijd voor chic zwart kunt kiezen. Omdat de schermranden van de iPhone 15 Pro iets dunner zijn wijken de afmetingen van de Pro versies iets af ten opzichte van de voorlopers de iPhone 13 Pro en iPhone 14 Pro

Beeldschermverschillen: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

Wanneer we de beeldschermen van de iPhone 15, de iPhone 14 en de iPhone 13 met elkaar vergelijken, zien we dat ze met 6,1 inch alle drie even groot zijn. De iPhone 13 was er ook in een Mini variant, die in de iPhone 14-serie is komen te vervallen. Hiervoor is de juist grotere iPhone 14 Plus in de plaats gekomen, die hiermee een even groot scherm heeft als de Pro Max-varianten van de iPhone 15. Voor de iPhone 15 serie geldt dat deze in dezelfde modellen als de iPhone 14 en 14 Pro komt. iPhone 15 met 6,1 inch, de iPhone 15 Plus met 6,7 inch en de iPhone 15 Pro is qua formaat gelijk aan de iPhone 15 met 6,1 inch en de iPhone 15 Pro met 6,7 inch gelijk aan de iPhone 15 Plus.

Iphone15 Close Up

 

iPhone 15 Pro met USB-C poort in plaats van lightning-poort

Het grote verschil tussen de iPhone 15 (Pro) en zijn voorgangers is de overgang naar de USB-C poort die de vertrouwde lightning-poort vervangt. Hoewel het uiterlijke verschil subtiel is, met een licht grotere, maar nog steeds herkenbare pilvormige opening, belooft de USB-C-poort aanzienlijke functionele voordelen, zoals sneller opladen en verbeterde gegevensoverdracht. Daarnaast voldoet Apple aan de Europese verplichting om een naar een uniforme connector te gaan om mobiele apparaten op te kunnen laden. Met deze verplichtingen wil men ervoor zorgen dat laders van oudere producten langer mee kunnen. Heb je op dit moment een 25W snellader van Apple en heeft deze al een USB-C aansluitpunt, dan kun je deze hergebruiken. Ook voor andere laders zijn er kabels beschikbaar die je kunt gebruiken voor de iPhone 15 serie. Goed om te weten is dat de kabel en de lader bepalen hoe snel je je iPhone 15 kunt opladen. Laat je hierover goed informeren.

Cameraverschillen: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De jaarlijkse traditie van Apple om de iPhone-camera te verbeteren wordt voortgezet, resulterend in foto's die telkens een stapje verder gaan in kwaliteit. Net als bij de iPhone 14, die een grotere sensor en breder diafragma introduceerde voor betere prestaties bij weinig licht, blijft deze trend voortduren met de iPhone 15-serie. Zelfs de standaardmodellen in deze reeks, de iPhone 15 en iPhone 15 Plus, delen in deze fotografische vooruitgang, met een 48-megapixel camera aan de achterzijde, die voorheen gereserveerd was voor de Pro-modellen.

De iPhone 15 Pro heeft net als de iPhone 13 Pro en iPhone 14 Pro 3 lenzen aan de achterkant. Bij de iPhone 13 Pro hadden de 3 lenzen alle drie 12MP, werd 1 lens hiervan bij de iPhone 14 Pro vervangen voor een 48MP camera, zien we hij de iPhone 15 Pro dezelfde set up qua lenzen. Waar de iPhone 15 Pro zicht onderscheid ten opzichte van de iPhone 14 Pro is de verbeterde groothoeklens en telelens. Ten opzichte van de iPhone 13 Pro zijn de camera’s dus een gigantische vooruitgang. Daarnaast liggen de lenzen van de iPhone 15 Pro wat dieper in het toestel waardoor de camerabult afneem van 4,18mm naar 3,6mm en ligt er daarmee iets minder dik bovenop.

iPhone15

De nieuwe sensor in de iPhone 15 is ontworpen om meer licht vast te leggen en zorgt voor een verbeterde balans tussen licht en schaduw, waardoor over- of onderbelichting wordt geminimaliseerd. Dit komt vooral van pas bij het vastleggen van gezichten, zelfs in situaties met sterk lichtcontrast vanuit de achtergrond. Tegenlichtsituaties, waarbij de voorgrond vaak in duisternis verdwijnt, kunnen nu preciezer worden vastgelegd.

Voor de iPhone 15 geldt dat de lenzen en camera-opstelling gelijk zijn aan die van de iPhone 13 en hiermee dus vergelijkbaar zijn. Wil je bij je nieuwe iPhone dus echt een stap vooruit zetten qua camera dan is de iPhone 15 Pro of Pro Max de beste keuze.

5G-vergelijking: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13

De iPhone 14 en de iPhone 13 waren al uitgerust met 5G. Dit geldt uiteraard ook voor de opvolgers van de iPhone 15-serie. Door de nieuwe 5G chips die de iPhone 15 (Pro) gebruikt, zal deze wel energie zuiniger zijn dan zijn voorgangers.

Processorvergelijking: iPhone 15 Pro vs iPhone 14 vs iPhone 13

De processor bepaalt voor een belangrijk deel hoe energie-efficiënt de batterij van een telefoon gebruikt kan worden. Ieder jaar lanceert Apple met een gloednieuwe reeks iPhones met een vernieuwde en verbeterde processor. Die zowel in het standaard model als het Pro model beschikbaar werd. Bij de iPhone 14 en 14 Pro werd met deze trend gebroken. De iPhone 14 Pro kreeg de nieuwe A16-bionic chip waarbij de iPhone 14 het moest doen met een upgrade van de iPhone 15 chip die we uit de iPhone 13 en 13 Pro kennen. De iPhone 15 Pro ontvangt de nieuwe iPhone A17 Bionic chip en de iPhone 15 ontvangt de A16 Bionic chip die we kennen uit de iPhone 14 Pro. Daarmee is er ook dit jaar dus een verschil tussen de iPhone 15 en 15 Pro processor. De A17 Bionic chip is wederom energie zuiniger en sneller dan de voorganger de A16 Bionic chip. Hiermee is zowel de iPhone 15 Pro een vooruitgang op de iPhone 14 Pro en iPhone 13 Pro. De iPhone 15 gaat er dit keer dus ook op vooruit ten opzichte van zijn voorgangers de iPhone de iPhone 13 en iPhone 14.

Conclusie: iPhone 15 vs iPhone 14 vs iPhone 13,welke kies je?

We zetten enkele voordelen op een rij. De iPhone 15-, iPhone 14- en iPhone 13-series bestaan uit prachtige telefoons met ieder hun eigen voor- ten opzichte van het modeljaar eerder. Vooropgesteld: het kopen van de nieuwste iPhone betekent dat je altijd profiteert van de laatste snufjes op het gebied van hard- en software. Als je nu voor de iPhone 15 Pro kiest, geniet je van een weergaloos en superfijn always-on OLED-scherm, snellere processor en langere batterijduur. De grootste verschillen zijn zichtbaar tussen de iPhone 15 Pro vs iPhone 14 Pro vs iPhone 13 Pro, deze zit in de camera, processor en schermverversing. Apple kiest ervoor om de iPhone 15 Pro duidelijk van de iPhone 15 te onderscheiden. Zo heeft de iPhone 15 Pro een veel betere camera, de nieuwste en snelste processor en een betere display.

De iPhone 15 kopen als…

 • je  de nieuwste iPhone wil
 • je de mogelijkheden van “Dynamic Island” wil in plaats van de notch
 • je een snellere en energie zuinigere processor wil dan de iPhone 14 en 13
 • een groot beeldscherm je aanspreekt, met keuze uit 6,1 of 6,7 inch

De iPhone 15 Pro kopen als…

 • je altijd de professioneelste iPhone wil
 • je de mogelijkheden van “Dynamic Island” wil, in plaats van de notch
 • je de snelste iPhone wilt hebben, met een A17 Bionic [AV1] processor en daarmee je smartphone nog langer kunt gebruiken
 • je de beste camera’s wil hebben

De iPhone 14 kopen als…

 • je kwaliteit belangrijk vindt, maar niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft
 • je een betere camera dan de iPhone 11, 12 of 13 serie wilt hebben
 • je een snellere en energiezuinigere processor wil, dan de iPhone 13
 • je een groot beeldscherm je aanspreekt, met keuze uit 6,1 of 6,7 inch

De iPhone 13 kopen als…

 • Je kwaliteit belangrijk vindt, maar niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft
 • Je niet de snelste iPhone 14 Pro nodig hebt
 • Je maximaal €30 per maand wil uitgeven aan je telefoon

Specificatie en vergelijking iPhone 15 (Pro) vs iPhone 14 vs iPhone 13

Hieronder vind je alle specificaties nog even op een rij. We begrijpen het als je na het lezen van al deze termen en specificaties niet meer weet welke iPhone nou het beste bij je past. Daarom helpen we je graag persoonlijk in de winkel, zodat we je precies kunnen uitleggen wat de verschillen voor jou betekenen. Kom dus snel naar de winkel en ontdek welke iPhone het best bij je past! 

Afsprakenplanner Telecombinatie

Specificaties

iPhone 15

iPhone 14

iPhone 13

Introductie

2023

2022

2021

Scherm

6,1’’

Super Retina XDR-display

460 PPI

6,1’’
Super Retina OLED

460 PPI

6,1’’

Super Retina OLED

460 PPI

Afmetingen (H x B x D)

160,9 x 77,8 x 7,70 mm

146,7 x 71,5 x 7,80 mm

146,7 x 71,5 x 7,65 mm

Gewicht

201 gram

172 gram

173 gram

Processor

A16 Bionic-chip

A15 Bionic-chip

A15 Bionic-chip

5G

Ja

Ja

Ja

Besturingssysteem*

IOS 17

IOS 16

IOS 15

Opladen

USB-C

Lightning

Lightning

Opslagruimte

128  / 256  / 512 GB

128 / 256 / 512 GB

128 / 256 / 512 GB

Camera’s

Voor: 12 MP

Achter: 48 MP

Voor: 12 MP

Achter: 12 / 12 MP

Voor 12 MP

Achter: 12 / 12 MP

Kleuren

Blauw

Roze

Geel

Groen

Zwart

Zwart

Wit

Blauw

Paars

Rood

Zwart

Groen

Blauw

Rose

Wit

Rood

Waterdicht

IP68

IP68

IP68

Veiligheid

Face-ID

Face-ID

Face-ID

Prijs vanaf**

€ 969

€ 869

€ 749

*Bij lancering is updaten meestal mogelijk

**Combineer met een provider naar keuze voor extra voordeel