Google Pixel 8a vs Samsung Galaxy A55 vs iPhone SE 2022

Hieronder vergelijken we drie mid-range toestellen die elk iets unieks bieden: de Google Pixel 8a, de Samsung Galaxy A55 en de iPhone SE 2022. Deze toestellen zijn interessant voor wie op zoek is naar goede prestaties, zonder de hoofdprijs te betalen.

Design, Bouwkwaliteit en Scherm

De Google Pixel 8a valt op door zijn minimalistische design, met een 6,1" OLED scherm. De behuizing bestaat uit duurzaam aluminium, waardoor de telefoon niet snel stuk gaat en er ook nog eens mooi uitziet. Dankzij de IP67 bescherming hoef jij je geen zorgen te maken over stof of een beetje water.

Aan de andere kant biedt de Samsung Galaxy A55 een indrukwekkend 6,6" Super AMOLED display dat voor levendige kleuren en diepe zwarttinten zorgt. Het design is modern met een slanke vormgeving en een glazen achterkant die een premium gevoel geeft.

De iPhone SE 2022 blijft trouw aan het iconische Apple design met zijn compacte 4,7" scherm. Het is perfect voor gebruikers die de voorkeur geven aan een kleiner toestel dat gemakkelijk met één hand te bedienen is. De behuizing van aluminium en glas zorgt voor een robuuste bouwkwaliteit die kenmerkend is voor Apple.

Een hogere verversingssnelheid zorgt voor vloeiendere beelden en is voor je ogen rustiger. De Pixel 8a en Galaxy A55 hebben beiden een 120Hz refresh rate, maar de Pixel 8a springt eruit met een hogere pixeldichtheid, wat zorgt voor een duidelijker beeld. De iPhone SE 2022 blijft achter met een 60Hz LCD-scherm.

Prestaties en Hardware

De Pixel 8a heeft een Tensor G3 Chip. Deze nieuwste chipset is gemaakt door Google zelf, ontworpen om te optimaliseren voor machine learning en kunstmatige intelligentie. Dit betekent snellere en slimmere ervaringen in foto’s, vertalingen en spraakherkenning. Ook bevat de Pixel 8a de gecertificeerde Titan M2-beveiligingschip en een ingebouwde VPN voor extra bescherming tegen bedreigingen.

De Samsung Galaxy A55 heeft als processor de Exynos 1480: Een efficiënte, energiezuinige processor die goede prestaties levert voor dagelijkse taken en lichte games.

De iPhone SE 2022 bevat A15 Bionic Chipset: dezelfde chipset als in de iPhone 13 serie, wat betekent dat het toestel kan profiteren van de hoge prestaties en efficiëntie die je van een vlaggenschip mag verwachten. Daarnaast draait deze iPhone op iOS, wat resulteert in iOS-optimalisatie: de hardware en software zijn nauw geïntegreerd, wat resulteert in een naadloze en vloeiende gebruikerservaring.

Camera

De Google Pixel 8a maakt indruk met zijn geavanceerde beeldverwerking, mogelijk gemaakt door de Tensor G3 chip. Dit resulteert in scherpere foto’s met een betere belichting en kleurweergave. Bovendien biedt de Nachtzicht-modus uitstekende prestaties bij weinig licht, waardoor gebruikers ook 's nachts heldere en gedetailleerde foto’s kunnen maken.

De Samsung Galaxy A55 onderscheidt zich met zijn uitbreidbare opslag, waardoor gebruikers de opslagcapaciteit kunnen vergroten met een micro SD-kaart. Dit is vooral handig als je veel foto’s en video’s maakt. Daarnaast biedt de A55 een veelzijdige lensselectie, inclusief een groothoeklens en een dieptesensor, die creatieve fotografie en portretmodus met bokeh-effect mogelijk maken.

Tenslotte is er de iPhone SE 2022, die bekend staat om zijn kleurnauwkeurigheid, wat zorgt voor natuurgetrouwe foto’s. De iPhone SE 2022 biedt ook geavanceerde video stabilisatie, waardoor het een uitstekende keuze is voor het opnemen van vloeiende en stabiele video’s, zelfs tijdens beweging. Elk van deze toestellen biedt unieke functies die aantrekkelijk zijn voor verschillende soorten gebruikers, afhankelijk van hun specifieke behoeften en voorkeuren in smartphonefotografie.

Batterij en Opladen

De Galaxy A55 heeft met 5000 mAh de grootste accu en gaat volgens Samsung maar liefst 2 dagen mee. De Pixel 8a heeft ongeveer 4500 mAh batterijcapaciteit en volgens Google kan je meer dan 24 uur met deze telefoon doen met gemiddeld gebruik. De iPhone SE 2022 heeft met ongeveer 2000 mAh een kleinere batterij, maar biedt wel een verbeterde batterijduur ten opzichte van zijn voorgangers. Je kan nu tot 15 uur video's afspelen.

Software en Ecosysteem

De Pixel 8a draait op een schone versie van Android 14 en belooft uitgebreide software-ondersteuning met wel 7 jaar beveiligingsupdates! Een schone versie van Android, betekent dat er geen schil overheen zit en er standaard geen extra apps op het apparaat zijn geïnstalleerd. Dit scheelt opslagruimte en maakt het toestel sneller. Ook krijg je bij Google als eerste de Android updates. De Galaxy A55 biedt een aangepaste versie van Android met Samsung’s One UI, met 5 jaar beveiligingsupdates. Het voordeel van One UI is dat het mooier werkt en voor de meeste mensen fijner werkt. De iPhone SE 2022 draait op iOS en biedt naadloze integratie met andere Apple-producten. Apple heeft een updatebeleid van 5 jaar.

Prijs

De Google Pixel 8a (128 GB) heeft een adviesprijs van rond de €550, terwijl de iPhone SE 2022 (64 GB) iets goedkoper is met een adviesprijs van €529. De Samsung Galaxy A55 (128 GB) is met een adviesprijs van €479 het scherpst geprijsd.

Conclusie

De Google Pixel 8a, Samsung Galaxy A55 en iPhone SE 2022 bieden elk unieke nieuwe voordelen voor mid-range gebruikers. De Pixel 8a overtreft met zijn toekomstgerichtheid wat betreft AI en beveiliging, maar heeft wel de hoogste adviesprijs. De Galaxy A55 valt op met de meeste en veelzijdige camera's, terwijl de iPhone SE 2022 bekend staat om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze iOS-ervaring en verbeterde batterijduur. Elk toestel biedt een aantrekkelijke optie binnen het mid-range segment, afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren.

Wil je persoonlijk geholpen worden? Kom dan langs in 1 van onze winkels of maak een afspraak.

Afsprakenplanner Telecombinatie

Specificaties Google Pixel 8a, Samsung Galaxy A55 en iPhone SE 2022

 Google Pixel 8aSamsung A55iPhone SE 2022
Schermgrootte6,1"6,6"4,7"
DisplaytypeFull GlassSuper AMOLEDRetina HD
DesignMinimalistischModernKlassiek Apple
BehuizingAluminium frameGlazen achterkantAluminium en glas
GebruiksgemakRand-tot-rand ervaringLevendige kleurenCompact en handzaam
Batterijcapaciteit4500 mAh5000 mAh2000 mAh
AdviesprijsVanaf €550Vanaf €479Vanaf €529
Afmetingen152,1 x 72,7 x 8,9 mm161,1 x 77,4 x 8,2 mm138,4 x 67,3 x 7,3 mm
Gewicht188 g213 g144 g