Huawei Mate 20 Pro vs iPhone Xs Max & Samsung Note9

Samsung en Apple, het zijn de bekendste merken bij de keuze voor een high-end toestel. Niet voor niets zijn de Note9 van Samsung en iPhone Xs Max van Apple twee van de meest verkochte toestellen in 2018. Maar is er dan helemaal niks anders? Zeker wel! Zo lanceerde Huawei eind 2018 met de Mate 20 Pro een prachtig toestel dat beschikt over vergelijkbare, vernieuwende én interessante specificaties. Wat ons betreft dus de hoogste tijd om de Mate 20 Pro, de iPhone Xs Max en de Note9 eens met elkaar te vergelijken.

Design

Allereerst kijken we naar het design van de toestellen, waarbij opvalt dat de toestellen vrij weinig van elkaar verschillen. Het scherm is nagenoeg even groot en de afmetingen zijn vrijwel hetzelfde. De Mate 20 Pro en Xs Max beschikken over een inkeping aan de bovenkant van het scherm, waardoor het beeldscherm van boven tot onder loopt. Het scherm van de Note9 loopt niet geheel door, maar komt dan wel weer met de handige S-Pen.

Processor en werkgeheugen

De toestellen beschikken allen over een krachtige processor. Zo wordt de Note9 aangedreven door een Octa-core processor en de Huawei door een Kirin 980, maar toch steekt de processor van de iPhone er op dit vlak duidelijk bovenuit. De A12 Bionic is bij uitstek de snelste processor van dit moment. Daar staat tegenover dat het werkgeheugen van zowel de Mate 20 Pro als de Note9 aanzienlijk hoger ligt, waardoor applicaties weer net wat vloeiender laden en opstarten. Al met al zijn het allen dus zeer krachtige toestellen. Of de gemiddelde gebruiker het verschil in het dagelijks gebruik zal ervaren is dus nog maar de vraag.

Intern geheugen

Qua opslag is de Huawei met standaard 128 GB het minst van de drie. Wel biedt een SD-kaart de mogelijkheid het geheugen uit te breiden tot 256 GB. De iPhone begint bij een versie van 64 GB, maar daarnaast zijn bovendien versies van 256 GB en 512 GB beschikbaar. De Note9 heeft op het gebied van opslag de beste mogelijkheden. Die begint namelijk standaard met een versie van 128 GB, daarnaast is er ook nog een versie met 512 GB beschikbaar. Bovendien is de opslag van de Note9 met een SD-kaart uitbreidbaar tot maar liefst 1 TB.

Camera

Vergelijken we de drie toestellen op het gebied van camera’s dan komt de Huawei duidelijk als beste uit de bus. Sterker nog: de Mate 20 Pro heeft mogelijk de allerbeste mobiele camera’s van het moment! Want met een 24 (!) megapixels front camera en een drie-lenzen-camera van 40+20 megapixels heeft deze Huawei op dit moment betere camera’s dan welke andere smartphone ook. De camera’s worden bovendien ondersteund door Artificial Intelligence, waardoor het toestel op data of impulsen uit de omgeving reageert en zo zelf inschattingen kan maken over de ideale instellingen voor het beste resultaat.

De Note9 en de Xs Max blijven op hun beurt iets achter op het gebied van camera, maar met 8 en 7 megapixels voorop en beide een dual 12 megapixel achterop, schiet je nog steeds met scherp.

Welk toestel kies jij?

Wereldwijd zijn Apple en Samsung nog altijd de meest populaire smartphonemerken, dat staat buiten kijf. Maar met de Mate 20 Pro laat Huawei zien dat er voor de smartphoneliefhebber zeker wel meer te kiezen is. De Mate 20 Pro is namelijk, net als de Xs Max en de Note9, een enorm goed toestel dat qua specs geenszins onderdoet voor de twee krachtpatsers. Sterker nog, de (front en rear) camera’s van zowel de Samsung als de Apple zijn absoluut geen partij voor die van de Huawei en ook het prijskaartje kan nog wel eens interessant zijn: de adviesprijs van de Mate 20 Pro ligt, net als die van de Note9, maar liefst €260,- onder die van de iPhone Xs Max! Dat scheelt dus nog al wat.

In het overzicht hieronder vergelijk je gemakkelijk de belangrijkste specs van de drie toestellen, maar kom ze vooral zelf eens uitproberen. Kijken doe je immers nog altijd het best met je handen. Kom dus langs in de winkel bij jou in de buurt en bepaal zelf je favoriet!

Huawei Mate 20 Pro vs iPhone Xs Max & Samsung Note9