Jouw ideale internetsnelheid voor thuis kies je zo

Muziek luisteren, films streamen, gamen, surfen… we doen het thuis allemaal en soms met het hele gezin tegelijk. Het bepalen van de juiste internetsnelheid is dan zeer belangrijk. Bij Telecombinatie kies je altijd het pakket dat het best past bij jouw wensen én gebruik, ook als het om internet voor thuis gaat.

Via Telecombinatie kies je daarom, afhankelijk van beschikbaarheid op jouw adres uit internetsnelheden van 20 Mb/s tot wel 750 Mb/s! Maar om zeker te weten dat je niet onnodig te veel betaalt is de vraag: welke internetsnelheid heb jij nodig? In deze blog geven we je de handvatten die je nodig hebt om dat te bepalen.

Down- en uploadsnelheid; Wat is eigenlijk het verschil?

Bij het bekijken van verschillende abonnementen worden altijd twee snelheden aangeduid: een down- en een uploadsnelheid, beiden weergegeven in megabit per seconde (Mb/s). Maar wat is precies het verschil?

  • Downloadsnelheid
    Dit is de snelheid waarmee jouw apparaat, zoals een telefoon, laptop of smart tv, data van het internet kan ophalen. Van het ontvangen van een WhatsApp-bericht en het bekijken van een internetpagina tot het streamen van een serie op Netflix in 4K, allen worden mogelijk doordat je met jouw apparaat de data downloadt via het internet. Jouw downloadsnelheid bepaalt, in combinatie met de grootte van de bestanden, hoe snel de content voor jou beschikbaar is.
     
  • Uploadsnelheid
    Uploaden is het tegenovergestelde van downloaden, oftewel: de snelheid waarmee jouw apparaat data via het internet kan versturen. Denk hierbij aan: het zenden van een email of een foto via WhatsApp, het plaatsen van een Facebookbericht of het uploaden van jouw vakantiefilmpje op YouTube.

Omdat wij als internetgebruikers over het algemeen meer data consumeren (downloaden) dan produceren (uploaden) en de bandbreedte van het internet beperkt is, kiezen providers er veelal voor om hun capaciteit vooral in te zetten voor het downloaden van data. Om deze reden is de downloadsnelheid bij internet via de telefoonlijn (DSL) of kabel tot wel 10 x hoger dan de uploadsnelheid. Alleen bij internet via glasvezel zijn deze veelal gelijk.

Welke internetsnelheid past bij jouw gezinssituatie?

Om samen met jou te bepalen welke snelheid ideaal is voor jouw thuissituatie, zullen we je in een intakegesprek vragen hoeveel personen, maar ook hoeveel apparaten tegelijk gebruikmaken van het internet. Ben je alleen en gebruik je het internet om af en toe iets op te zoeken en een email te sturen of zijn jullie een gezin met bedrijf aan huis, vooral bestaande uit Netflixers, gamers en vloggers…? Dit is voor iedereen anders en dat maakt het kiezen van de juiste internetsnelheid soms lastig. Hieronder enkele voorbeelden:

  • 20 Mb/s: eenpersoonshuishouden
    Een persoon alleen heeft met een gemiddeld internetverbruik (surfen, social media, muziek luisteren) al snel genoeg aan een internetsnelheid van 20 Mb/s.
     
  • 20-50 Mb/s: tweepersoonshuishouden
    Met z’n tweeën is, bij een gemiddeld gebruik een internetsnelheid van tussen de 20 en 50 Mb/s aan te raden.
     
  • 50-100 Mb/s: gezin met (kleine) kinderen
    Heb je een gezin met kinderen dan is een snelheid van 100 Mb/s al snel prettig. 50 Mb/s zou ook kunnen, maar zal wanneer het verbruik stijgt al snel te langzaam zijn en haperingen veroorzaken.
     
  • > 100 Mb/s: gezin van grootverbruikers
    Heb je een groot gezin met internet-verslindende pubers die met al hun devices tegelijk het web afstruinen… dan is een snelheid van minimaal 100 Mb/s zeker aan te raden. Maar waarschijnlijk is een hogere snelheid nog net wat prettiger.

Jouw ideale internetsnelheid bepalen we samen

Het bepalen van de juiste internetsnelheid is, naast de beschikbaarheid op jouw adres, afhankelijk van een hoop factoren zoals: je gezinssituatie, je verbruik of ontwikkelingen in de nabije toekomst. In onze winkels nemen we daarom graag de tijd om jouw persoonlijke situatie te bespreken en zo uit te komen op het perfecte aanbod op maat. Dus kom langs bij jouw winkel in de buurt en we regelen samen jouw ideale pakket.