KPN stopt in 2022 met 3G-netwerk. Wat betekent dit voor mij?

KPN heeft bekendgemaakt in maart 2022 definitief te zullen stoppen met het 3G-netwerk. Heb jij een 4G of misschien al een 5G-telefoon? Dan heeft het uitzetten van het 3G-netwerk geen gevolgen voor jou. Maar is jouw telefoon al iets ouder en maakt deze nog gebruik van het 3G-netwerk dan heeft het uitzetten van het 3G-netwerk wel invloed op jou. Het uitzetten van 3G betekent dat je toestel terug zal vallen naar het 2G-netwerk wat resulteert in verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kun je niet meer bellen en internetten tegelijkertijd.

Waarom stop KPN met het 3G-netwerk?

Steeds minder mensen maken gebruik van het 3G-netwerk en maken gebruik van het snellere 4G-netwerk of 5G-netwerk van KPN.  Door het uitzetten van het 3G-netwerk komt er meer frequentie vrij voor het nieuwere 4G-netwerk. Zo wordt het 4G-netwerk nog sneller, stabieler en is er meer capaciteit. Je zou dus kunnen zeggen dat het 3G-netwerk verouderd is en plaats moet maken om het 4G-netwerk nog sneller en stabieler te maken.

Inmiddels wordt ook hard gewerkt aan het 5G-netwerk. Zoals de naam al doet vermoeden is 5G de opvolger van het 4G-netwerk. Zo blijft de techniek zich steeds verder ontwikkelen.

KPN 3G mobiele telefoon alternatief beschikbaar?

Hoewel de meeste telefoons die vandaag de dag in gebruik zijn 4G ondersteunen, en daarmee geen last hebben van de uitfasering van het 3G-netwerk, kan het zijn dat jouw mobiele telefoon toch nog een 3G-toestel is. Kom langs bij Telecombinatie, jouw telefoonwinkel in de buurt, dan kijken we samen of jouw mobiele telefoon het snellere 4G-netwerk ondersteunt. Zo weet je binnen enkele minuten of de uitfasering van het KPN 3G-netwerk invloed heeft op jou.

Afsprakenplanner Telecombinatie

Mocht het zo zijn dat jouw mobiele telefoon geen 4G ondersteunt en je wilt wel goed kunnen blijven bellen en internetten, dan kun je ervoor kiezen om een nieuwe mobiele telefoon te kopen die 4G ondersteunt of om over te stappen naar een ander netwerk.

Hieronder hebben we een lijst gemaakt met veelvoorkomende 3G-toestellen. Staat jouw telefoon hier tussen of staat je telefoon er niet tussen, maar twijfel je of jouw telefoon wel of geen 3G-toestel is, neem dan contact op met de Telecombinatiewinkel bij jou in de buurt of maak een afspraak via de blauwe knop met "Plan nu je afspraak".

 3G Toestellen 
Alcatel 3CDenver SCQ-50001GNokia 206

Apple iPhone 3G

Doro 5516Nokia 210
Apple iPhone 3GSDoro 6620Nokia 3310 3G
Apple iPhone 4Doro 7060

Nokia C2-01

Apple iPhone 4SDoro PhoneEasy 631Profoon PM-703
BlackBerry Bold 9790Doro PhoneEasy 632Samsung Galaxy A01 Core
BlackBerry Bold 9900Doro PhoneEasy 740Samsung Galaxy S
BlackBerry Curve 9320LG B470 3GSamsung Galaxy S2
Blaupunkt SM 02Nokia 110Samsung Galaxy S3

Afsprakenplanner Telecombinatie

Waarom Telecombinatie?

Met onze grote kennis op het gebied van mobiele telefoons en mobiele netwerken kunnen wij je hierover alles vertellen en onafhankelijk adviseren welk abonnement en mobiele telefoon het best bij jou past. Zo hebben we bij Telecombinatie altijd een mobiele telefoon die aansluit bij jouw wensen en die bij jouw budget past.

Veel foto’s en video’s op je huidige mobiele telefoon? Geen punt! Want bij Telecombinatie zetten we ook al je data en contacten over naar je nieuwe telefoon. Ben je uit contract? Dan kijken we samen of het combineren van een nieuw abonnement met een nieuw toestel een goede keuze is. In de meeste gevallen kun je namelijk flink besparen op je mobiele maandlasten zonder dat je hoeft in te leveren op inhoud en kwaliteit. Dus maak een afspraak en kom langs bij jouw Telecombinatiewinkel in de buurt en we kijken samen wat de mogelijkheden voor jou zijn.