Samsung Galaxy S9 vs. S10; Welke kies jij?

De Samsung Galaxy S10, het nieuwe paradepaardje van Samsung is in het kort gezegd een prachtige telefoon. De opvolger van de Samsung Galaxy S9 heeft alles dat de S9 ook heeft, maar beter, nieuwer, sneller, scherper….. en duurder. Want de S9 is inmiddels flink in prijs gezakt en de vraag is dan ook: welke telefoon kies jij? De betere S10 of de inmiddels veel voordeligere en ook nog zeer goeie Samsung Galaxy S9? Laten we ze eens vergelijken.   

Beeldscherm

Allereerst het beeldscherm. De telefoons zelf hebben vrijwel hetzelfde formaat en toch is het beeldscherm van de S10 aanzienlijk groter. Dit komt doordat de schermranden van de S9 bij de S10 zo goed als verdwenen zijn. Hierdoor is het 5,8 inch-scherm van de S9 vervangen voor een 6,1 inch scherm op de S10. De voornaamste reden hiervoor is dat bij het Infinity O-display van de Galaxy S10 de frontcamera in het beeldscherm is verwerkt in tegenstelling tot erboven bij de S9.

Verder zijn beide schermen super scherpe AMOLED-displays met Quad HD+-resolutie. Het enige verschil hierbij is dat het scherm van de S10 een Dynamic Cinematic Infinity Display is waardoor kleuren nóg meer van je beeldscherm spatten…

Processor en (werk-)geheugen

De S9 is snel, maar zoals valt te verwachten doet de Samsung Galaxy S10 daar nog een versnelling bovenop. Dat komt allereerst door de nieuwe processor: de Exynos 9820 in de S10 is sneller dan de ook al snelle Exynos 9810 van de S9. Het grootste verschil zit echter in het verdubbelde werkgeheugen van de S10: van 4 GB in de S9 naar 8 GB! Hierdoor schakelt de S10 nog makkelijker tussen verschillende apps en is het bewerken van foto’s of gamen op je telefoon nóg vloeiender en sneller.  

Ook als het om intern geheugen gaat zijn het aantal GB’s verdubbeld. Waar de S9 nog 64 of 256 GB geheugen heeft, begint de S10 standaard al met 128 GB geheugen en is daarnaast een versie van 512 GB beschikbaar. Beide toestellen zijn met een sd-kaart bovendien nog verder uit te breiden tot wel 512 GB aan extra opslag.

Camera: enkel tegen driedubbel

Het aantal camera’s is niet verdubbeld, maar zelfs verdriedubbeld! Waar de S9 het nog moet doen met een enkele camera van 12 MP heeft de Galaxy S10 namelijk maar liefst drie cameralenzen achterop: twee van 12 MP en een groothoeklens van maar liefst 16 MP! Aan de voorzijde is weinig veranderd, al heeft de 8 MP camera van de S9 een upgrade gekregen naar 10 MP op de S10.  

Het verschil in prijs en andere leuke extraatjes

Zowel de S9 als de Samsung Galaxy S10 hebben handige extra’s zoals AR Emoji en een vingerafdruksensor. Hierbij is de sensor van de S10 wel verplaatst naar de voorzijde (onder het scherm) en door zijn ultrasonische aard net wat geavanceerder dan die van de S9. Verder is de S10 sneller draadloos opgeladen dan de S9 én laadt de Galaxy S10 op zijn beurt ook andere apparaten op! Je smartwatch, earplugs of de S10 van je huisgenoot bijvoorbeeld zijn via het nieuwe Wireless PowerShare weer snel te gebruiken, enkel door ze op de achterkant van de smartphone te leggen.   

En dan de prijs… want daar zit toch echt het verschil. Afgaande op de features en opties is de keuze tussen deze twee toptoestellen immers snel gemaakt: de Samsung Galaxy S10 wint het gemakkelijk van de S9. Dat neemt echter niet weg dat de S9 nog altijd een toptoestel is en, vooral gezien het prijsverschil, daarom zeer interessant voor een ieder die niet perse het nieuwste toestel hoeft te hebben. De S10 kost €899,- waar de prijs van de S9 inmiddels is gedaald tot 565 euro, een verschil van 334 euro en daarmee zeker het overwegen waard.

Probeer ze zelf! Kom direct naar de winkel bij jou in de buurt en kies je favoriet!

Samsung Galaxy S9 vs. S10; Welke kies jij?