6 tips voor zorgeloos mobiel internetten op vakantie

De vakantie is nu voor veel mensen toch echt begonnen en velen pakken daarom binnenkort de koffers en vertrekken naar zonnige internationale stranden, heerlijke campings, prachtige steden of idyllisch optrekjes in exotische oorden.

Heerlijk natuurlijk, maar waar je dan niet aan moet denken is bij thuiskomst een torenhoge telefoonrekening op de mat te vinden. In deze blog daarom dé 6 tips die je nodig hebt om verantwoord om te gaan met mobiel internet in het buitenland.

 1. Zet roaming aan of juist uit
  Om gebruik te kunnen maken van 3 of 4G-internet in het buitenland moet je allereerst data-roaming op je mobiel inschakelen. Maar let op: binnen de EU gaat dit gewoon van je normale databundel af en betaal je, zolang je bundel dat toelaat, niets extra. Reis je echter buiten de EU, dan kunnen zeer hoge roamingkosten worden gerekend. Hou hier rekening mee of vraag na wat voor jou van toepassing is bij jouw winkel in de buurt. Zo kan een voordelige buitenlandbundel voor jouw welverdiende vakantie misschien uitkomst kan bieden.


  Roaming aan- of uitzetten doe je als volgt:
  Android: Instellingen > Netwerk en internet > Mobiel netwerk > Roaming
  iOS: Instellingen > Mobiel netwerk > Opties mobiele data > Dataroaming
   
 2. Pas op met streamen en grote documenten
  Wees kieskeurig met je (mobiele) internetgebruik: bekijk geen video’s, stream geen muziek, bekijk en verstuur geen foto’s in hoge kwaliteit via 4G (of 3G). Deze online activiteiten verbruiken zeer veel data en slurpen je databundel leeg.

   
 3. Bezoek de mobiele site of gebruik de app
  Bezoek zoveel mogelijk mobiele versies van websites. Dat is over het algemeen dezelfde url, maar dan met een m. of mob. ervoor. Deze sites zijn de lichtere versie van de desktop-versie, waardoor het laden van een internetpagina sneller gaat, maar vooral: veel minder internetdata kost. Tip: stel je telefoon zo in dat automatisch de mobiele variant van een website wordt geladen of gebruik, indien beschikbaar, altijd de app (die je van te voren dan natuurlijk al hebt gedownload).

   
 4. Stop automatisch updaten en synchroniseren
  Zet automatisch updaten/synchroniseren van apps zoals Facebook, Twitter of andere dingen uit. Deze updates zijn vaak niet essentieel en kunnen later ook worden uitgevoerd zonder je mobiele databundel leeg te trekken.

   
 5. Plan je gebruik: download wat je nodig hebt met een wifi-verbinding
  Denk vooruit: download je Google Maps kaarten en routes, je speciaal aangemaakte Spotify ‘roadtrip’ afspeellijst en de laatste afleveringen van de favoriete Netflix-series van je kinderen alvast vóór je vertrekt of wanneer je onderweg gebruik kunt maken van een wifi-signaal.

   
 6. Openbare wifi? Let op je veiligheid! 
  Openbaar wifi-signaal beschikbaar op jouw vakantieadres of in bijvoorbeeld lokale koffiebar? Fijn, maar denk aan je online veiligheid! Wees je bewust van het feit dat er wel eens mensen mee zouden kunnen kijken en voer wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk nooit (nooit!) persoonlijke gegevens in zoals wachtwoorden, inlognamen, bankgegevens of andere vertrouwelijke informatie. Gebruik hiervoor altijd je normale 4G-verbinding of een VPN-verbinding. Bekijk voor meer tips ook onze blog over de gevaren van een openbaar wifi-netwerk.

Vakantie vier je om te relaxen en weer geheel zonder zorgen thuis te kunnen komen. Het verantwoord en veilig gebruikmaken van mobiel internet is daarom tegenwoordig essentieel. Heb je vragen? Schroom niet en kom voor vertrek even langs bij de winkel bij jou in de buurt om je uitgebreid en kosteloos te laten informeren!