De gevaren van een openbaar wifi-netwerk

Je zit in de trein, een koffiebar of in de lobby van je vakantiehotel en logt even in op het op het openbare wifi-netwerk. Het is lekker snel en scheelt data uit je databundel, zeker als je in het buitenland bent. Maar is het ook veilig? Nou, niet helemaal. Je weet immers nooit wie op dat moment allemaal meekijken.

Valse netwerken

Iedereen, dus ook een kwaadwillende, kan een openbaar wifi-netwerk opzetten met een betrouwbaar ogende naam. Zo zit je bijvoorbeeld in de trein en in plaats van “Wifi_in_de_trein” log je in op het sterkere “NS-Wifi” dat bovenaan de lijst staat. Je bent mooi in de val gelopen. Want al je internet- en dataverkeer gaan nu via het valse netwerk van de hacker die daarmee mogelijk toegang krijgt tot veel gegevens zoals je e-mail, social media, bankgegevens of zelfs je DigiD…  Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Veilig surfen op een openbaar wifi-netwerk

Het idee dat iemand meekijkt met alles dat je doet is best eng, maar niet gevreesd; wij geven je de tips om jezelf te beschermen en altijd veilig te surfen, zelfs op een onveilig openbaar wifi-netwerk.

  • Ga bewust om met je internetgebruik
    Stap één van het veilig gebruikmaken van openbare wifi: wees je ervan bewust dat je op een openbaar netwerk zit! Doe geen dingen waarbij je inloggevens moet invoeren, oftewel moet prijsgeven, en stel je bankzaken dus nog even uit of gebruik hiervoor je mobiele internet.

  • Gebruik de app, niet de website
    Instagram, Facebook of Internetbankieren, je gebruikt ze op je computer waarschijnlijk via een browser, maar op je telefoon is de app-versie een veiligere optie. De meeste apps maken namelijk standaard al gebruik van een beveiligd netwerk. De informatie die je via een app verstuurt is zo automatisch versleuteld en onleesbaar voor derden.

    veilig gebruikmaken van openbare wifi
     
  • Http vs. Https
    Mocht je toch een website moeten gebruiken, zorg er dan voor dat dit een gecodeerde en dus veilige website is. Deze herken je allereerst aan de url die begint met https in plaats van http. Daarnaast zou een grijs of groen slotje zichtbaar moeten zijn, duidend op een veilige omgeving. Zie je een rood slotje of überhaupt geen slotje, dan is de site die je bezoekt niet gecodeerd en dus onveilig.

     
  • Virtual Private Network (VPN)
    De hoogste mate van veiligheid krijg je via een VPN-verbinding die ervoor zorgt dat je gegevens worden versleuteld en onleesbaar worden. Daarnaast wordt je internetverkeer via VPN ook nog eens omgeleid waardoor je locatie en IP-adres veranderen. Je surft in totale anonimiteit en bent niet te traceren voor anderen. Ook niet als je gebruikmaakt van hun valse netwerk.

    Let op: een goede VPN-service, zoals GOOSE, is een betaalde dienst en kost veelal een paar euro per maand. Bovendien is het anoniem surfen via een VPN verboden in landen waar een zekere mate van censuur wordt toegepast op internetgebruik, zoals: China, Noord Korea, maar bijvoorbeeld ook Turkije. Check voor je vertrek naar het buitenland dus altijd even de regels op jouw bestemming.

Heb je vragen over openbare wifi-netwerken of wil je meer weten over onze tips kom langs bij jouw winkel in de buurt.