De iPhone Xs/Xs Max vs. de Samsung S9/S9+

Met de introductie van de iPhone Xs en Xs Max zijn, na de onthullingen van Samsungs S9 en S9+ begin dit jaar, de modellen van de twee grootste telefoonfabrikanten bekend. Hoogste tijd voor een ouderwetse vergelijking. Voor veel mensen is de keuze tussen Apple of Samsung bij voorbaat al gemaakt, maar wat is de beste koop voor de neutrale smartphonegebruiker? Op het eerste oog lijkt het grootste verschil te liggen in het aanzienlijke prijsverschil, maar laten we ze eens naast elkaar houden…

Het uiterlijk; iPhone vs. Galaxy

Over het uiterlijk van beide telefoons valt weinig nieuws te melden: de Xs is nagenoeg een kopie van de X en de S9 van de S8. Dit is daarmee wederom een smaak-ding. Wel heeft de Xs Max met 6,5 inch het grootste scherm van de vier toestellen, 0,3 inch groter dan de S9+. Mogelijk dat dit ook heeft bijgedragen aan het feit dat het toestel 21 gram zwaarder is dan de S9+. Ook de Xs is zwaarder dan de S9, al is dit verschil kleiner. Zowel de S9 als de S9+ zijn bijna een millimeter dikker dan de iPhone-broertjes, iets dat belangrijk kan zijn voor het ‘gevoel in de hand’ van de telefoon. Daar staat dan weer tegenover dat de Samsungs iets smaller zijn, iets dat van invloed kan zijn op het swipe-gemak.

De processor; Bionic vs. Snapdragon

Samsung introduceerde dit jaar met de Qualcomm’s Snapdragon 845/Exynos 9810 de snelste Smartphone-processor ooit gemaakt. Met de A12 Bionic lijkt Apple dit stokje nu over te pakken. Want, alhoewel de tests nog moeten plaatsvinden, zijn experts er wel over uit dat de A12 Bionic aanzienlijk sneller is dan de concurrentie. Of de gemiddelde gebruiker dit verschil ook daadwerkelijk gaat merken is iets anders. Waarschijnlijk zal dit verschil bij alledaags gebruik minimaal zijn.

Camera; Mp’s vs. Diafragma

De Xs hebben beide twee 12 MP camera’s, net als de S9+. De S9 is de enige van de vier die over ‘slechts’ een enkele camera beschikt. Wel is deze camera uitgerust met twee diafragma’s van f/1.5 en f/2.4 die fotograferen bij weinig licht makkelijker maken. Apple zet hier twee lenzen van f/1.8 en f/2.4 tegenover en levert daarmee iets in op Samsung. De selfie/front-camera van de iPhone Xs en Xs Max zijn 7MP met een diafragma van f/2.2 tegenover de 8MP met f/1.8 op de Samsungs. De selfies zouden met de Samsung daarmee iets beter moeten zijn.

Beeldscherm; Kleurweergave vs. Resolutie  

Op het gebied van beeldschermen zijn deze toestellen op dit moment ‘top of the line’ en in één woord: prachtig. Ook hier ontlopen de twee smartphonegiganten elkaar dus maar weinig en zijn de verschillen minimaal. Apple claimt een true-tone scherm te hebben ontwikkeld: de helderste kleurweergave ooit. De schermen op de S9’s hebben daarentegen een hogere resolutie en zouden het daarmee winnen op basis van scherpte. Welk toestel je ook kiest: in alle gevallen zal de beeldkwaliteit je versteld doen staan. Een genot voor de neutrale gebruiker dus.

Xs vs. S9; de conclusie

De iPhone Xs en Xs Max vs. de Samsung S9 en S9+; allen mooie toestellen met kwaliteiten die elkaar maar weinig ontlopen. De iPhones iets sneller, de Samsungs hebben betere camera’s, maar alle toestellen hebben een fantastisch beeldscherm. Het lijkt daarmee een gevoelskwestie te zijn. Ben je een Apple of een Samsung/Android-liefhebber? Kun je die vraag beantwoorden, dan is de keuze snel gemaakt. Voor de neutrale gebruiker kan het verschil in prijskaartje nog wel interessant zijn, dat is met een verschil van bijna €500 tussen de twee directe concurrenten namelijk toch wel aanzienlijk te noemen.

Kies je de S9, Xs of ga je juist liever voor de Samsung Galaxy S20 of iPhone 12? een lastige keuze. De oplossing: probeer ze eens zelf, kijken doe je immers het best met je handen. Kom dus langs in de winkel bij jou in de buurt en ervaar het niveau van de nieuwe standaard op Smartphonegebied. Voor de twijfelaar: hieronder vind je alle specs op een rij.

De iPhone Xs/X Max vs. de Samsung S9/S9+