Glasvezel: internetten met de snelheid van het licht

Het gebruik van internet is inmiddels diep verweven in ons dagelijks leven. We gebruiken het op onze telefoons om muziek te luisteren, een route op te zoeken of een berichtje te versturen. Maar ook thuis gebruiken we steeds meer internet. Allereerst natuurlijk op onze computers, laptops en tablets, maar ook smart home producten zoals: slimme thermostaten, beveiligingssystemen of slimme verlichting en speakers zijn haast niet meer uit huis weg te denken. Al deze apparaten vragen om een betrouwbare verbinding die veel data aankan in een hoge snelheid. In deze blog laten we je daarom kennismaken met glasvezel: dé internetverbinding van de toekomst.

Wat is glasvezel?

Glasvezel is gemaakt van glas: een superdunne vezel, ongeveer zo dik als een haar. Waar bij koper en kabel elektriciteit wordt gebruikt als transportmiddel, is bij glasvezel licht het transportmiddel voor het signaal. Internet met glasvezel is daarmee dus letterlijk internetten met de snelheid van het licht. Daarmee is glasvezel ideaal om grote hoeveelheden data razendsnel over grote afstanden te transporteren. Zo is het mogelijk om in één seconde de tekst van meer dan honderd boeken te versturen, maar ook video’s, muziek, tv-uitzendingen, telefoongesprekken en webpagina’s zijn via glasvezel in een mum van tijd te versturen, zonder haperingen en met een constante snelheid.

Snelheid van het licht

Glasvezel is dus vele malen sneller dan ‘gewoon’ koper en internet via de kabel. Maar hoeveel sneller? En wat merk je daarvan? De gemiddelde snelheid van koper en kabel internet ligt rond de 50 tot 60 megabit per seconde (Mbit/s). Bij glasvezel internet begint dit bij 100 Mbit/s, maar kan dat gemakkelijk oplopen tot 500 Mbit/s of zelfs 1 Gig per seconde! Dat is 20 keer zo snel! En dus: films streamen, grote bestanden downloaden of gamen, met meerdere apparaten tegelijk? Met glasvezel internet kan dat allemaal, zonder verlies van snelheid of kwaliteit. Bovendien maakt glasvezel het mogelijk de uploadsnelheid gelijk te laten zijn aan de downloadsnelheid. Daarmee kun je dus net zo snel bestanden, video’s en berichten ontvangen als versturen.

Stabieler en minder storingsgevoelig

Naast de hoge snelheid is stabiliteit een van de voornaamste kenmerken van glasvezel. Waar de internetsnelheid bij kabel afhankelijk is van hoeveel mensen er tegelijk online zijn, hoeveel apparaten je tegelijk gebruikt of hoe ver je van de wijkcentrale woont, maakt dat met glasvezel niets uit. Je internetsnelheid wordt niet verstoord door externe factoren en is altijd stabiel. Ook bij extreme weersinvloeden. Zo zijn bij extreme hitte minder storingen op het glasvezelnetwerk dan bij koper.

Kosten vergelijkbaar met de kabel

Zoveel snelheid en kwaliteit kost al snel veel geld, zou je zeggen, maar toch kost internet of televisie via glasvezel niet per se duurder dan via de kabel. Zo heb je een alles-in-één pakket met een snelheid van 100Mb/s voor rond de 45 euro per maand, vergelijkbaar met de prijs van internet via de kabel.

Glasvezelnetwerk breidt uit

Met de groei van het gemiddelde datagebruik in Nederland, breidt het glasvezelnetwerk ieder jaar weer uit. Nee, dit gebeurt niet met de snelheid van het licht, maar toch zijn inmiddels al zo’n 2,6 miljoen Nederlandse huishoudens aangesloten en wordt dit ieder jaar meer. Zo is KPN momenteel bijvoorbeeld enorm gefocust op het verder uitrollen van het glasvezelnetwerk in Nederland en doet dit in zo’n hoog tempo dat er wekelijks nieuwe gebieden worden aangewezen waar de uitrol gestart wordt.

Wil je meer weten over glasvezel en de beschikbaarheid hiervan binnen jouw gemeente? Stap even binnen bij jouw winkel in de buurt en we vertellen je er alles over.