Kinderen en in-app aankopen

Open de App Store of Google Play en je vindt tienduizenden apps; betaald én gratis. Maar hoe ‘gratis’ zijn deze apps nog wanneer het doen van in-app aankopen steeds makkelijker wordt en deze ook op (kleine) kinderen worden gericht? In dit blog bekijken we de situatie en laten je zien hoe je in-app aankopen bij kinderen kunt voorkomen om zo als ouder niet tegen onverwachte (hoge) kosten aan te lopen.

Een in-app uitgave is snel gedaan

In-app aankopen zijn aankopen die je doet tijdens het gebruik van een app, vooral in het geval van spelletjes. Hierbij kun je denken aan de aankoop van extra levens, levels of functionaliteiten. Deze aankopen zijn snel gedaan, verschillen in prijs, maar kunnen al met al veel geld kosten. Zo koop je bij het gratis Pokémon GO met een druk op de knop 14.500 PokéCoins voor €109,99. Vooral voor (kleine) kinderen kan de verleiding hoog zijn, aangezien zij zich minder bewust zijn van het feit dat ze echt geld uitgeven.

In-app aankopen zijn belangrijke inkomsten voor ontwikkelaars

Wereldwijd is er een hoop geld gemoeid met dit soort in-app aankopen: naar schatting 37 miljard dollar in 2017, dit staat gelijk aan bijna 50% (48,2) van de totale inkomsten van mobiele apps. Ter vergelijking: inkomsten uit reclame-uitingen nemen momenteel ‘slechts’ 14% voor hun rekening. De verwachting is bovendien dat de totale inkomsten uit in-app aankopen in de komende jaren nog bijna zullen verdubbelen tot zo’n 72 miljard dollar in 2020.  

Kijk, er is niets mis mee als jij als volwassene je geld wilt uitgeven aan extra Gold Bars voor Candy Crush of Sleutels voor Farmville. Wanneer het echter kinderen betreft, is een bepaalde mate van controle natuurlijk wel aan te raden. Hieronder daarom de stappen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat je aan het eind van de maand niet onbedoeld een rekening van tientallen euro’s moet betalen voor de ad hoc aankoop van Smurfenbessen of special edition Disneypoppetjes...

Onbedoelde in-app aankopen voor kinderen onmogelijk maken

Wat is de beste manier om deze in-app aankopen te beperken? Allereerst kun je een account aanmaken voor de App Store of Google Play zonder daar een betaalmiddel aan te koppelen. Zo is het onmogelijk een in-app aankoop te doen. Ook kun je een blokkade instellen beveiligd met een code. Deze code deel je vervolgens natuurlijk niet met je kinderen. Dit doe je als volgt:  

Blokkade op iOS

  • Ga naar de instellingen van de telefoon;
  • Tik op ‘Algemeen’;
  • Tik op ‘Beperkingen’;
  • Druk op ‘Schakel beperkingen in’;
  • Voer een code in;
  • Zet ‘In-app aankopen’ uit.

Blokkade op Android

In Android kunnen in-app aankopen niet specifiek geblokkeerd worden, maar is het wel mogelijk al je aankopen in de Play Store te beveiligen met het wachtwoord van je Google-account. 

  • Open de Play Store;
  • Open het menu via de menuknop links bovenin;
  • Ga naar ‘Instellingen’;
  • Klik op ‘Verificatie vereisen voor aankopen’;
  • Selecteer ‘Voor alle Play-aankopen op dit apparaat’.

Heb je vragen over deze instellingen of over in-app aankopen in z’n algemeenheid? Kom langs bij jouw winkel in de buurt