Mobiel internet op vakantie: binnen de EU

VOOR JOU UITGEZOCHT; Telecombinatie gaat voor jou op onderzoek en geeft je de tips die jij nodig hebt om optimaal te genieten van jouw product. Deze keer onderzoeken wij roaming in het buitenland; op vakantie binnen de EU.  

Tegenwoordig heeft vrijwel iedereen altijd een mobiel bij zich, ook op vakantie. Bijvoorbeeld: je ligt op een zonnig strand, luistert op Spotify naar je favoriete zomerhits terwijl je op Tripadvisor zoekt naar een leuk restaurantje voor die avond. Maar eerst je vrienden in Nederland nog even een foto sturen van je voeten in het witte zand... dat hoort er nu eenmaal bij, dat moet kunnen. Maar kan dat ook zonder extra kosten te maken? Het antwoord is ja, tenminste, zolang je nog binnen de EU bent.

Roam like at home; internetten in het buitenland zonder extra kosten 

Voorheen was de komst van je eerste factuur na je vakantie nog iets om tegenop te zien, maar sinds juni 2017 is de regelgeving voor internet en bellen in het buitenland aangepast. Versoepeld zelfs. Het gebruik van internet, sms’en en bellen gaat nu namelijk gewoon van je bundel af en je betaalt voor je Europese vakantie-GB’s dus precies hetzelfde als dat je thuis zou doen. ‘Roam like at home’ is de naam en dus:  geen onverwachte roamingkosten meer. Dat is fijn thuiskomen. Maar, toch zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden.

  1. Om overbelasting van de internationale netwerken te voorkomen geldt voor internetten binnen de EU een Fair Use Policy. Dit houdt in dat providers zelf mogen bepalen hoeveel je van je bundel in het buitenland mag opgebruiken. Soms is dit je volledige bundel, soms is dit de helft. Dit verschilt per provider. Vraag daarom voor je vertrek altijd even in jouw winkel in de buurt hoeveel GB’s jij op jouw vakantie adres tot je beschikking hebt zonder extra kosten te maken. 
  2. EU en Europa zijn iets anders. Let daarom extra op als je op vakantie gaat naar landen als Turkije, Zwitserland, Monaco en Andorra. Aangezien deze landen officieel niet bij de EU horen, zijn de EU-regels daar officieel ook niet van kracht. Wel is het zo dat veel providers coulant zijn voor deze landen en dezelfde regel toepassen, maar aangezien ze dit niet verplicht zijn, verschilt dit per provider. Ook dit check je dus altijd even bij jouw winkel in de buurt.
  3. Hoe vreemd het ook klinkt, maar surfen op het water is niet aan te raden. Reis je namelijk met een veerboot of cruiseschip, dan is de kans groot dat je onbedoeld gebruikmaakt van een satelliet of een zendmast in een land buiten de EU. De kosten voor het internetten op internationale wateren kunnen oplopen tot wel €10,- per MB! Ook als je reist tussen twee EU-lidstaten dus. Hetzelfde geldt overigens voor internetten in het vliegtuig. Ook hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht.

Of je nu gaat cityhoppen in Roemenië of met het gezin lekker gaat luieren op een camping in Frankrijk, het is altijd fijn een mobieltje bij je te hebben en even iets te kunnen regelen of op te zoeken. Maar om zeker te weten dat je ook op vakantie zorgeloos kunt internetten zonder dat je bij thuiskomst met extra kosten zit opgescheept, is het voor vertrek aan te raden even langs te gaan bij jouw winkel in de buurt en je situatie voor te leggen. Ga je buiten de EU op vakantie? Lees dan even ons 'Buiten de EU'-blog. Voor nu: fijne vakantie!

internetten in het buitenland zonder extra kosteninternetten in het buitenland zonder extra kosten