Nederland maakt zich op voor 5G! De eerste 5G-abonnementen zullen dit jaar nog beschikbaar komen en dus zijn de verschillende providers op dit moment hard aan het werk om hun 5G-netwerk zo snel mogelijk af te krijgen.

Maar wat is 5G eigenlijk en wat kun je ermee? Hoe snel is het? Welke smartphones zijn 5G-ready? En wat gaat een 5G-abonnement nu eigenlijk kosten? Zoveel vragen… Maar wees gerust, in deze blog houden we je met regelmatige 5G-updates op de hoogte van het laatste 5G-nieuws!

Update-27 oktober

T-Mobile biedt landelijke 5G-dekking

Vandaag maakte T-Mobile bekend het eerste Nederlandse netwerk te zijn met landelijke 5G-dekking! Landelijke dekking betekent in dit geval dat 90 procent van de Nederlandse bevolking binnen het 5G-dekkingsgebied van T-Mobile woont. Met deze mijlpaal voldoet T-Mobile sneller dan verwacht aan de belofte die zij in juni deed: voor het einde van 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk.

T-Mobile 5G add-on

T-Mobile-klanten met een 5G ready telefoon en een Unlimited abonnement zullen nu automatisch overgaan naar 5G, zonder extra kosten. Voor klanten zonder Unlimited is de 5G add-on beschikbaar: 5G internet voor €2,-extra per maand.   

Update-13 oktober

Is de nieuwe iPhone 12 5G-ready? Jazeker!

Vandaag lanceerde Apple de iPhone 12-serie: vier prachtige toestellen genaamd: de iPhone 12 (6,1”), iPhone 12 mini (5,4”), iPhone 12 Pro (6,1”) en iPhone 12 Pro Max (6,7”). En dat is mooi want met de komst van de iPhone 12 heeft ook Apple nu een smartphone-lijn die 5G-ondersteuning biedt. Waar Apple in het verleden veelal front-runner was op het gebied van nieuwe technologie, zijn ze met de introductie van de 5G-iPhone 12 later dan andere smartphonemerken. Zo zijn er inmiddels al een aantal andere 5G-telefoons op de markt, aangezien Samsung, Huawei, Oppo, Nokia, LG en Oneplus eerder dit jaar al een of meerdere 5G-smartphones hebben geïntroduceerd.


Update-4 augustus

Top 5G-telefoons

Om straks gebruik te kunnen maken van het 5G-netwerk, heb je naast een 5G-abonnement natuurlijk ook een 5G-smartphone nodig. Dit is een telefoon met een chip die het mogelijk maakt om met het 5G-netwerk van je provider te communiceren. Hier komen meer en meer interessante modellen van op de markt. Hieronder de top 5 Beste 5G-smartphones van dit moment:

 • Samsung Galaxy S20 5G/Plus/Ultra – v.a. €624,-*
 • OPPO Find X2 (Lite) 5G - v.a. €456,-*
 • LG V60 ThinQ - v.a. €960,-*
 • LG Velvet 5G - v.a. €600,-*
 • Sony Xperia 1 II - v.a. €936,-*

  *Prijzen zijn i.c.m. een abonnement

Zo hoeft een 5G-toestel niet direct de duurste te zijn en heb je vanaf €456,- al een 5G-smartphone die toegang geeft tot de 5G-snelweg!

Apple iPhone 5G

Verder valt op dat de Apple iPhone natuurlijk nog schittert in afwezigheid. Er is op dit moment nog geen Apple iPhone 5G beschikbaar, maar de vraag is eigenlijk niet of, maar wanneer zij hun eerste 5G-smartphone zullen onthullen.

5G abonnement verlengen

Kun je je abonnement verlengen met T-Mobile, KPN of Vodafone dan kun je vanaf heden kiezen voor een 5G-abonnement met een 5G-smartphone bij Telecombinatie. Zit je op dit moment bij een andere aanbieder, dan kun je overstappen op een 5G-abonnement. We helpen je graag met een goed advies op maat.


Update 29-juli

5G-abonnementen bekend

Om straks ook van 5G gebruik te kunnen maken heb je, naast een 5G-smartphone, natuurlijk een 5G-abonnement nodig. En nu de veiling is geweest en de providers duidelijkheid hebben over hun 5G-capaciteiten, wordt al steeds meer bekend over wat 5G ons, de consument, eigenlijk zal gaan kosten. In sommige gevallen kost het je niets extra’s en gaat je abonnement automatisch over, in andere gevallen niet. Mocht je een 5G-abonnement krijgen terwijl je helemaal geen interesse hebt, geen probleem. Met een 5G-abonnement ontvang je alles tot en met 5G, oftewel: 4G en 3G blijven ook gewoon beschikbaar.

We lopen er per netwerk doorheen.

 • T-Mobile 5G

  T-Mobile klanten met een Unlimited of Unlimited Plus-abonnement krijgen gratis toegang tot 5G, zonder extra kosten. Voor de kleinere T-Mobile Go-abonnementen wordt 5G enkel beschikbaar als toevoeging voor het abonnement tegen een bijbetaling van €2,- per maand. Je hebt al een 5G Unlimited abonnement vanaf €25 per maand!

   
 • KPN 5G

  Voor klanten van KPN geldt dat ieder nieuw contract of contractverlenging automatisch een 5G-abonnement wordt. Deze 5G bundel kost €2,50 extra per maand, maar dit bedrag krijg vervolgens weer als korting, waardoor je dus niets extra’s betaalt voor 5G. Je hebt al een KPN 5G abonnement vanaf €14 per maand!

   
 • Vodafone 5G

  Ook voor Vodafone-klanten geldt dat 5G gratis wordt aangeboden bij Red abonnementen. Je hebt al een Vodafone Red 5G abonnement voor €18 per maand. Voor klanten met Vodafone Start biedt de 5G-add-on de mogelijkheid om voor €2,- per maand 5G toe te voegen aan het abonnement.  

Let op: wanneer je een 5G-smartphone hebt en nu al gebruikmaakt van het 4G-netwerk heb je geen nieuwe simkaart nodig om over te gaan naar 5G. Kun je nu niet op 4G, dan zal een nieuwe simkaart mogelijk wel nodig zijn om van 5G gebruik te kunnen maken.

Heb je hier vragen over, kom dan langs bij de winkel in de buurt


Update 25-juli

De uitrol van 5G

Nu de frequentieveiling achter de rug is, staan de providers te popelen om hun netwerken uit te rollen, maar dat is natuurlijk niet zomaar gebeurd en zal in fases gaan. Zo zal KPN in eerste instantie alleen 5G aanbieden in de drukbevolkte delen van ons land, zoals de Randstad en de omgeving Eindhoven. In 2021 zal dit netwerk landelijk dekkend zijn.

T-Mobile ziet de werkzaamheden positiever in en verwacht eind van dit kalenderjaar al in 90 procent van Nederland 5G-internet aan te kunnen bieden! VodafoneZiggo flirt al langer met 5G en grijpt de nieuw verworven frequentie-band aan om hun 5G-netwerk nu landelijk dekkend te kunnen maken.


Update 21-juli

5G-frequentieveiling

Deze week is eerste Nederlandse frequentieveiling voor 5G afgerond! Na drie weken van biedingsrondes, heeft deze maar liefst 1,23 miljard euro opgebracht. De drie providers die meedongen naar de eerste 5G-frequenties van Nederland waren: KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo.

Geveild werd onder andere de 700MHz-frequentie die gebruikt wordt om het 5G-netwerk landelijk te kunnen uitrollen. De verdeling van deze bandbreedte is een zeer belangrijke stap in de komst van 5G naar Nederland: de netwerken zijn nu in staat gesteld hun netwerken daadwerkelijk te activeren. De afgelopen maanden hebben ze hun apparatuur in de zendmasten al voor een deel klaargemaakt voor 5G zodat, zodra de frequenties geveild zijn, ze zo snel mogelijk met de activering kunnen gaan starten.


Update 9-juli

Wat is 5G? Snel, stabiel, energiezuinig

5G is de vijfde generatie van mobiele netwerken en de opvolger van 4G, het netwerk dat het merendeel van Nederland op dit moment gebruikt. En zoals vaker bij nieuwe versies van bestaande technologieën komt 5G met de nodige verbeteringen. Zo kun je over het 5G netwerk straks meer data tegelijk versturen over een stabielere verbinding die ook nog eens minder energie-rovend is voor de devices waarop je het gebruikt. Maar 5G is vooral snel. Heel snel.

De snelheid van 5G

De snelheden die op 5G mogelijk zijn, doen alle verwachtingen te boven: de eerste tests wijzen uit dat in potentie snelheden van 1,25 Gbit per seconde gehaald kunnen worden! Dat is sneller dan het snelste glasvezel-abonnement dat op dit te verkrijgen is (1 Gbit). Ter vergelijking: 4G heeft een gemiddelde snelheid van 54,5 Mbps, en voorganger 3G een schamele 6,28 Mbps. De potentiële snelheden van 5G zijn dan ook zo hoog dat het een serieuze vervanger zou kunnen worden voor 'vast internet' via glasvezel/kabel en DSL. Dat betekent dat ook huishoudens in het buitengebied gemakkelijk over (heel) snel internet kunnen beschikken. Bovendien opent 5G de deur tot vele nieuwe toepassingen zoals zelfrijdende tractoren of geautomatiseerde controle van landbouwgewassen met behulp van sensoren.