Corona-app: niet beschikbaar op oudere telefoons

De nieuwe corona-app, genaamd CoronaMelder, die de verspreiding van corona moet tegengaan, is sinds deze week beschikbaar... maar niet voor iedereen en vooral ouderen lijken hiervan de dupe te zijn.

Hoe zit dat? En hoe kan Telecombinatie je hierbij helpen? Kom direct langs bij de winkel bij jou in de buurt of lees verder; we lopen er in deze blog rustig doorheen.

CoronaMelder: wat doet de app?

Met de nieuwe corona-app CoronaMelder op je telefoon krijg je automatisch een waarschuwing wanneer je in de afgelopen veertien dagen in de buurt bent geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Deze meldingen zijn anoniem en de app is dan ook bedoeld als hulpmiddel voor de GGD. Deze informatie maakt het voor hen mogelijk na te gaan in welke gebieden en met hoeveel personen een besmet persoon in aanraking is geweest. Dit helpt om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

CoronaMelder: hoe werkt de app?

CoronaMelder werkt op basis van bluetooth; de technologie die het mogelijk maakt om apparaten op korte afstand, tot een meter of tien, draadloos met elkaar te verbinden. De corona-app gebruikt bluetooth om voortdurend de directe omgeving van de telefoon te monitoren en te communiceren met andere telefoons in de buurt. Mocht de gebruiker van een telefoon in de omgeving zijn besmet met het coronavirus, dan stuurt de app je hiervan een bericht. Met deze informatie ontstaat als het ware een logboek van de telefoons die bij elkaar in de buurt zijn geweest, zonder dat is te achterhalen om wie het precies gaat.

CoronaMelder: niet voor iedereen beschikbaar?

De CoronaMelder is na enkele dagen al bijna 800.000 keer gedownload voor Android en iOS, aldus cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, maar is nog niet overal en door iedereen te gebruiken. Dit is enerzijds doordat de app in eerste instantie nog wordt getest in een deel van Nederland, zijnde omgeving Twente, Drenthe en Gelderland. Mensen buiten deze regio kunnen de app wel downloaden, maar zullen pas vanaf 1 september berichten ontvangen.

Verontrustender is het feit dat de CoronaMelder app gewoonweg niet op iedere telefoon is te installeren en dat vooral ouderen hier de dupe van zouden kunnen zijn. De corona-app werkt namelijk alleen op telefoons met nieuwere besturingssystemen. In het geval van de iPhone gaat dat om iOS 13.5 of nieuwer en voor Android-telefoons vanaf Android 6.0 of nieuwer. Populaire toestellen zoals de iPhone 6 of de Samsung Galaxy S5 zijn daarmee al niet meer geschikt. Mede hierdoor zijn, aldus het ministerie van Volksgezondheid, zeer veel mensen uitgesloten van de app. Waaronder veel ouderen. Zo gebruiken ongeveer een miljoen Nederlanders een te oude iPhone of Android-telefoon en hebben 1,2 miljoen mensen geen smartphone, maar nog een ouderwetse mobiele telefoon, zoals de Nokia 3310. Daarnaast hebben ongeveer honderdduizend Nederlanders überhaupt geen mobiele telefoon.

Dit is al met al dus een zeer grote groep mensen die geen gebruik kunnen maken van de app, waaronder veel ouderen.

Telecombinatie helpt. En dus: heb je vragen over de CoronaMelder-app in het algemeen, wil je weten of jouw telefoon hiervoor geschikt is of zou je graag hulp willen bij de installatie of het gebruik ervan? Kom direct naar de winkel in de buurt of maak een afspraak en we gaan er rustig voor zitten. In de winkel of gemakkelijk vanuit huis.