Telecombinatie introduceert de iPhone SE (2020)!

Vandaag stelde Apple haar nieuwste aanwinst voor: de iPhone SE! Dan horen we je denken: “De iPhone SE? Dat klinkt bekend...” Klopt! Na veel speculatie over de naam is vandaag duidelijk geworden dat Apple de iPhone SE uit 2016 onder dezelfde naam in een nieuw jasje steekt. Behalve deze naam lijkt de nieuwe iPhone SE echter maar weinig op zijn voorganger. Het mooie en compacte toestel lijkt qua performance namelijk eerder op de iPhone 11, qua design vooral op de immens populaire iPhone 8, maar qua prijs is hij nu al de voordeligste van allemaal! De hoogste tijd dus om dit interessante ‘budget’-toestel eens nader te bekijken.

Design en uiterlijk

Zoals gezegd heeft de iPhone SE iets zeer vertrouwds omdat het design veel weg heeft van de iPhone 8: met nagenoeg dezelfde afmetingen, de bekende afgeronde randen en de wereldberoemde thuisknop die wederom aan de voorzijde pronkt.

Het beeldscherm is een 4,7 inch lcd-scherm uitgerust met True Tone-techniek waardoor kleuren zich automatisch aanpassen aan de omgeving. Net als bij de iPhone 8, vult ook dit scherm niet de volledige voorkant, maar heeft de iPhone SE aan de boven- en de onderkant de bekende zwarte balken, zonder de notch die we kennen van onder andere de iPhone X, Xs of 11. De verdere behuizing van de telefoon bestaat uit aluminium met een glazen achterkant waardoor de iPhone SE, behalve via de Lightning-poort, ook draadloos is op te laden. Ook is de iPhone SE, in tegenstelling tot de iPhone 8, snel op te laden en is de batterij binnen een halfuur alweer 50% vol. Verder is de nieuwe iPhone verkrijgbaar in de kleuren: wit, zwart en rood; een kleur met een statement die we eveneens al kennen van de iPhone 8.

Supersnelle processor: de A13-soc chip

De iPhone SE is uitgerust met de A13-soc: de nieuwste chip van Apple en dezelfde chip die zij ook al gebruikten voor de iPhone 11 flagship-serie. Deze mini krachtpatser is in staat om meer dan een biljoen bewerkingen per seconde uit te voeren en is dus supersnel, waardoor gamen of AR (augmented reality) met de iPhone SE een heerlijke en vloeiende ervaring is. Bovendien is de A13, naast snel, ook een stuk energiezuiniger dan zijn voorgangers: tot wel 40% zuiniger dan de A12! De voornaamste reden hiervoor is dat de A13 een zeer slimme chip is die zelf bepaalt hoeveel vermogen en daarmee energie gebruikt wordt. Heb je een enkel venster of app open, dan zal de A13 niet op volle toeren draaien en slechts een klein deel van z’n capaciteit gebruiken. Bij intensiever gebruik, zoals bij gamen of video streamen, zet de A13 pas zijn volledige vermogen in. Hierdoor zijn dus niet alleen de prestaties beter, maar gaat ook je accu een stuk langer mee. 

Camera en opslag

De iPhone SE heeft net als de iPhone 8, een enkele camera, zijnde: een 7-megapixel-selfiecamera en een 12-megapixel-hoofdcamera. Dit betekent dat er geen tweede of derde camera op zit zoals de telelens of ultragroothoeklens die de iPhone 11 bijvoorbeeld wel heeft. Maar dat wil niet zeggen dat je met de iPhone SE geen mooie foto’s maakt, want met optische beeldstabilisatie, hdr-stand, Live Foto’s en een panoramamodus heb je met dit toestel al met al de mogelijkheid om fraaie en diverse typen foto’s te maken. Video’s schiet je in 4k met 60 fps. Ook niet verkeerd. En dan is het natuurlijk mooi dat je standaard al 64 GB aan opslagruimte hebt. Maar verwacht je meer opslag nodig te hebben voor al je foto’s en filmpjes dan biedt Apple ook de opties voor 128 GB en 256 GB intern geheugen.

Prijzen en pre-order

De iPhone SE is de vervanger van de iPhone 8, die Apple nu uit de schappen haalt, maar dan met betere specificaties vanwege de supersonische A13 chip. De prijs is echter nu al lager dan de laatste adviesprijs van de iPhone 8; al €50,- lager wel te verstaan! Daarmee krijg je met de iPhone SE méér telefoon, voor veel minder geld.

Bel met de winkel bij jou in de buurt of maak een afspraak voor een advies op afstand en ga ook voor de gloednieuwe iPhone SE!

De iPhone SE: de belangrijkste specificaties

Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste specificaties van de nieuwe iPhone afgezet tegen de iPhone 8; de belangrijkste voorganger. 

De belangrijkste specs op een rij:

 

NaamiPhone SE (2020)iPhone 8
Releasedatum24 april 202022 september 2017
Scherm4,7 inch4,7 inch
Afmetingen138 x 67 x 7,3 mm139 x 67 x 7,3 mm
Gewicht148 gram148 gram
ProcessorA13 BionicA11 Bionic
BesturingssysteemiOS 13.4iOS 11
Werkgeheugen (RAM)4 GB2 GB
Interne opslag64 / 128 / 256 GB64 / 128 GB
Camera (achter)12 MP12 MP
Frontcamera7 MP7 MP
Accu capaciteit1821 m Ah1821 mAh
Wireless opladenJaJa
ConnectorLightningLightning
Water / stofbestendigIP67IP67
KleurenZwart, Wit, RoodSilver, Space Gray, Gold, Red
Adviesprijs€489,- / €539,- / €659,-€539,- / €589,-